Lørdagsdebat i Nordjyske

Læserbreve 2002/2003

Læserbreve 2004

Læserbreve 2005

Læserbreve 2007

Landsråd 2002

Landsråd 2003

Landsråd 2004

Landsråd 2005

 

Debat I nordjyske hvor nordjyske stiller et spørgsmål som Dan og Rikke debatterede (marts 2007):

EU mere synlig


INDFLYDELSE: Ugens emne: Skal EU have indflydelse på flere eller færre områder af danskernes hverdag? Og i givet fald hvilke?

Kære Dan
EU spiller jo allerede i dag en rolle i danskernes hverdag. Lidt for stor, synes nogen. Samarbejde og fælles regler på miljø og politisamarbejde hører til de positive sider. Men en ny undersøgelse viser, at fire ud af ti borgerne i mange af de gamle EU-lande føler, at hverdagen er besværlig og bureaukratisk i EU. Og jeg er enig i det synspunkt.

Jeg mener også, der kommer alt for få mærkbare resultater ud af medlemskabet. Når kommissionsformand Barosso efterlyser ”et resultaternes Europa”, er det ikke helt uden grund. Så vil man have almindelige mennesker med på vognen, må man vise nogle flere synlige resultater.

Med venlig hilsen
Rikke


Hej Rikke
Jeg forstår godt, at nogle borgere føler, at EU giver for få mærkbare resultater - men jeg er ikke enig. Hvis man tænker lidt dybere over det - så er EU faktisk en gigantisk succes, som vi mærker positivt hver eneste dag.

EU-landene var i århundreder præget af krig og ufred. Da EU's ”fædre” med Jean Monnet i spidsen i 1952 dannede det europæiske fællesskab for kul og stål, som i 1957 med Rom-traktaten blev til EU, var det med det primære formål at skabe samarbejde frem for fjendskab.

Resultatet kender vi alle - fred og frihed i over et halvt århundrede.

Det er da et synligt resultat, der kan ses og mærkes hver eneste dag.

Med venlig hilsen
Dan


Kære Dan
Det vil være positivt, om EU kunne sikre, at vi aldrig mere skulle opleve krig. Men der er også alvorlige negative sider ved EU-samarbejdet. Med de åbne grænser er der skabt uanede muligheder for grænseoverskridende kriminalitet.

Samtidig har en international organiseret terrorisme kunnet etablere sig i hele EU uden store vanskeligheder. Det nødvendiggør naturligvis et samarbejde EU-landene imellem for at sikre os imod deres hærgen.

EU's budgetter skal reduceres. Efter 50 års eksistens er det endnu ikke lykkedes EU at etablere en sikkerhed mod misbrug af skatteydernes penge.

Hvorfor skal en tjenestemand tjene tre gange så meget i EU administrationen som en tilsvarende stilling i de enkelte medlemslande?

Med venlig hilsen
Rikke


Hej Rikke
Åbne grænser er nødvendige for det tætte samarbejde, der er kernen i EU's indre marked. Fri bevægelighed for varer og mennesker er kun en fordel for et lille land som Danmark med en stor international handel. Terrorisme breder sig over landegrænser, selv om der stå toldere ved grænsen i Padborg – og bedre politisamarbejde er den eneste vej til at stoppe kriminalitet.

Jeg synes egentlig ikke, EU's budgetter er specielt store (størrelsesordenen en-to procent af BNP). Man kan finde eksempler på misbrug i alle store organisationer - og det skal bekæmpes.

Områder, hvor EU derimod ikke skal blande sig, er inden for arbejdsmarkedspolitik, socialpolitik og finanspolitik – idet EU aldrig må få negativ indvirkning på den danske velfærdspolitik.

Med venlig hilsen
Dan


Kære Dan
På spørgsmålet, om EU skal have større eller mindre indflydelse på danskernes hverdag, må mit klare svar blive: at EU skal have så lidt indflydelse på danskernes hverdag som overhovedet muligt. Jeg er fuld af fortrøstning til, at Danmark kan klare at fastsætte de love, der skal til for at få et velfungerende land. Ofte har EU's love sat gode danske love ud af kraft, fordi andre lande ikke kunne honorere de lovkrav som Danmark har fastsat. Det betyder ikke, at vi ikke skal samarbejde med andre lande. Men allerhelst som frie suveræne stater.

Med venlig hilsen
Rikke


Hej Rikke
For mig handler det hverken om, at EU skal have mindst mulig eller mest mulig indflydelse på danskernes hverdag. Det handler om, at vi skal samarbejde om fælles problemer – f.eks. på miljøområdet. Vi lever i en globaliseret verden, hvor Danmark som et lille land får mest ud af at være en aktiv medspiller frem for at vi lukker os inde bag grænserne.

Dette hindrer ikke Danmark i fortsat at være en selvstædig stat. Mange af de områder, som berører danskernes hverdag mest konkret (f.eks. folkeskolen, ældrepolitik, sociale ydelser og sundhedspolitik), blander EU sig ikke i – og skal heller ikke gøre det i fremtiden.

Med venlig hilsen
Dan

Rikke Karlsson er 40 år og bor i Støvring med sine tre børn. Hun har blandt andet været socialarbejder og underviser på en efterskole, ligesom hun har været ansat som skoleleder på en specialskole for adfærdsvanskelige unge. Fra august 2003 optaget på studier med henblik på videre uddannelse. Folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Frederikshavn-kredsen samt regionsrådskandidat.

Dan Kristensen er 36 år og bankuddannet og senere økonom fra Aalborg Universitet. Dan arbejder som fuldmægtig på økonomikontoret på Aalborg Sygehus – og er folketingskandidat for De Konservative i Aalborg Østre Kreds.


Nordjyske Stifttidende, 23. marts 2007