Læserbreve

Læserbreve 2002/2003

Læserbreve 2004

Læserbreve 2005

Læserbreve 2007

Landsråd 2002

Landsråd 2003

Landsråd 2004

Landsråd 2005

 

 

Skab tryghed om efterlønnen

 

Den seneste tid er debatten om efterlønnen blusset op igen. Det er fint nok, for det er et vigtigt emne.

Det er specielt politikere fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der debatterer efterløn – måske fordi der er stor uenighed internt i de to partier om efterlønnen.

Det ærgerlige ved debatten er, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet skaber en masse utryghed om efterlønnen.

Man forsøger at score nogle billige politiske point, ved at forsøge at bilde folk ind, at VK vil fjerne efterlønnen her og nu. Det er lidt usmageligt og helt unødvendigt at skabe denne utryghed. VK vil ikke - som Bjarne Laustsen (S) antyder i NORDJYSKE 19. juli - fjerne efterlønnen for 58-59 årige. Tværtimod. Alle over f.eks. 45 år skal garanteres efterløn efter de nuværende regler. Men vi er også ærlige og siger til folk, at vi ikke kan garantere efterløn for dem under 45 år.

Det pudsige ved Bjarne Laustsens holdning er, at en sådan garanti til de 45-60 årige vil Bjarne Laustsen ikke engang give. Næ, han vil "overveje at ændre efterlønnen" når jobmarkedet for de 58-59 årige bliver bedre. Med andre ord kan en 53-årig i dag ikke regne med efterløn som 60-årig i Bjarne Laustsens model – for Bjarne Laustsen forbeholder sig retten til at ændre på efterlønnen når der bliver flere job til folk i efterlønsalderen. Jeg er meget uenig med Bjarne Laustsen – jeg mener ikke, vi skal så meget som overveje at fjerne efterlønnen for dem som har tænkt sig at gå på efterløn om f.eks. 10 år.

Modsat Bjarne Laustsen så afviser flere af Dansk Folkepartis nordjyske politikere helt at ændre på efterlønsordningen for selv de yngre generationer - og de gør det ud fra devisen om at vi har råd til ordningen. Ja, vi har råd til den i dag - men har vi også det om 15 år? Har vi til den tid råd til at sende raske og rørige mennesker på efterløn hvis der til den tid er mangel på arbejdskraft? Hvad nu hvis Velfærdskommissionen i deres kommende analyse siger, at vi ikke har råd til efterløn om 15 år? Skal vi så bare ignorere dette nu - således at vi om 15 år bliver nød til som en tyv om natten at fjerne en ordning som folk i mellemtiden har planlagt at ville bruge?

Frem for alt - lad os skabe tryghed blandt dem der har tænkt sig at gå på efterløn de næste 10-15 år - og lad os så lytte til hvad velfærdskommissionen har at sige om hvordan situationen kan tænkes at være derefter. Det er ærlig og redelig politik - og det skaber ikke utryghed.

Jeg håber Bjarne Laustsen vil følge hans eget partis politik frem for at bruge sin energi på at pådutte VK en politik, de ikke har. Til folkene i Dansk Folkeparti er der kun at sige: Lad os nu tage en saglig og sober snak om hvad vi har råd til om 15 år - når vi først kender Velfædskommissionens kommende rapport.

Nordjyske Stifttidende, 28. juli 2005